Blog Online psihijatar

Usluge psihijatra putem interneta

Online psihijatrija

Online psihijatrija nije nov koncept, primenjuje se godinama unazad i svakodnevno dobija na popularnosti. Danas se može govoriti o trendu koji ima veliku perspektivu. U prilog tome govori sve veći broj ozbiljnih internet servisa koji se bave pružanjem online usluga u oblasti mentalnog zdravlja. Online psihijatrija je način da se uz korišćenje telekomunikacionih i informacionih tehnologija pruže medicinske usluge bez obzira na to gde se geografski nalaze davalac i korisnik zdravstvene usluge. U praksi to znači da se uz pomoć interneta obavlja komunikacija (video, audio, chat ili email) i pružaju zdravstvene usluge (psihoterapija, konsultacije, pregled i mišljenje psihijatra, psihoedukacija, online testiranje).

I druge grane medicine koriste mogućnost pružanja medicinskih usluga na daljinu. Posebna pogodnost kod psihijatrije se ogleda u činjenici da se najveći deo dijagnostike i terapije sprovodi kroz razgovor. Prvenstveno online psihoterapija ima veliku zastupljenost i popularnost među uslugama koje se pružaju putem interneta. Nagli porast potražnje za uslugama koje se pružaju na daljinu je rezultat brojnih prednosti koje ovakav vid tretmana pruža.

Jedna od najbitnijih prednosti je lakša dostupnost zdravstvene usluge. Za mišljenje lekara, savet i bilo koju željenu informaciju dovoljno je samo nekoliko klikova na tastaturi. Komunikacija sa psihijatrom se može voditi bez obzira gde se nalazite, u drugom gradu, zemlji ili kontinentu. Jedini uslov su kvalitetna internet veza i računar sa mikrofonom i kamerom ili mobilni telefon. Nisu neophodni odlasci kod lekara ili putovanja ukoliko ste iz drugog mesta, izbegavaju se zakazivanja, čekanja i gužve, uz istovremenu uštedu vremena i novca. Online komunikaciju je moguće voditi putem video poziva, audio (govornog) poziva ili putem poruka odnosno chat-a. Aplikacije koje se koriste su Skype, Facebook messenger, Viber itd.

Za veliki broj osoba pitanje mentalnog zdravlja je osetljiva tema. Iako se takve osobe danas mnogo lakše odlučuju da potraže pomoć psihijatra one insistiraju na potpunoj privatnosti. Upravo mogućnost da se iz udobnosti svog doma dobije željena usluga, bez posećivanja zdravstvenih ustanova, omogućava potpunu diskreciju i privatnost.

Ekonomičnost je značajna odlika online psihijatrije. Troškovi pružanja zdravstvenih usluga kroz online psihijatrijsku praksu su niži od klasičnog modela pružanja zdravstvenih usluga, pa je i cena za korisnike povoljnija. Takođe, veća je i fleksibilnost u pogledu zakazivanja termina (u popodnevnim ili večernjim satima, vikendom itd.).

Značajnu pogodnost online tretmana za klijente koji žive u inostranstvu predstavlja mogućnost pružanja usluga na maternjem jeziku. Nedovoljno poznavanje stranog jezika u inostrastvu može biti prepreka za adekvatno sagledavanje i lečenje.

Praksa pokazuje da ovakav vid tretmana nije manje efikasan od tretmana sa direktnim kontaktom lekara i pacijenta („licem u lice“). U nekim zemljama zapadne evrope i SAD, online savetovanje je priznato kao zvanični model pružanja zdravstvenih usluga za koje se izdaju i odgovarajuće licence. Svetska zdravstvena organizacija je prepoznala značaj i prednosti pružanja medicinskih usluga na daljinu i podržava njihovo uvođenje. Prihvaćen naziv za taj vid pružanja zdravstvenih usluga je telemedicina pa se često kao sinonim za online psihijatriju koristi termin telepsihijatrija. Nazivi za psihijatra koji pruža online usluge su online psihijatar, telepsihijatar ili ePsihijatar.

Dr Ivan Mladenović, specijalista psihijatar