Blog Online psihijatar

Usluge psihijatra putem interneta

Kada potražiti pomoć

Svaka osoba tokom života prolazi kroz teške periode u kojima se suočava sa stresom, problemima ili značajnim životnim promenama. Ovi periodi su često praćeni negativnim emocijama, tugom, strahom, ljutnjom i brojnim drugim psihičkim smetnjama. Ipak, nije lako prepoznati kada nam je potrebna pomoć stručne osobe. Neka istraživanja ukazuju na paradoksalnu činjenicu da one osobe kojima je zbog psihičkih problema najpotrebnija profesionalna pomoć, najmanje posežu za njom. Ako čovek ne ume da prepozna sopstveni problem, on doživljava psihičku patnju, njegovi problemi se vremenom produbljuju, a kvalitet života narušava. Ono što je sigurno je da što pre neko potraži pomoć to će biti jednostavnije da mu se pomogne.

Osećanja su vam preterano intenzivna

Ljutnja ili tuga su normalne emocionalne reakcije i svi ih ponekad doživljavamo. Ukoliko je intenzitet i trajanje ovih emocija prekomeran, ako se one često ponavljaju i utiču na svakodnevno funkcionisanje, onda je to znak da je potrebno potražiti pomoć.

Preživeli ste traumu i ne možete da prestanete da razmišljate o njoj

Bol i tuga zbog gubitka nekog člana porodice, prekida veze ili gubitka posla može biti i više nego dovoljno za savetovanje. Posebno ako su razmišljanja o traumi česta, a osećanja koja ih prate dugotrajna i intenzivna i utiču na kvalitet života.

Pad efikasnosti i produktivnosti

Greške na poslu, popuštanje u školi ili na fakultetu, posledica su pada koncentracije, zaboravnosti, loše organizacije i česte su kod osoba sa psihičkim problemima.

Anhedonija i bezvoljnost

Nemogućnost uživanja u aktivnostima koje su ranije pričinjavale zadovoljstvo, kao što su izlasci, druženja, hobi, sport, čitanje knjige, gledanje televizije itd., takođe su važan indikator.

Pored navedenih situacija treba dodati i pogrešne načine suočavanja sa stresom kao što su zloupotreba alkohola i narkotika ili često prejedanje. Treba pomenuti i pojavu neobjašnjivih telesnih simptoma koji su često prisutni kod intenzivnog stresa, kao i zabrinutost vaših prijatelja i njihovo ukazivanje da vam je potrebna pomoć stručnjaka.

Dr Ivan Mladenović, specijalista psihijatar