Online psihijatar

Usluge psihijatra putem interneta

Stanja

Oblast rada su stanja straha i anksioznosti, stanja depresije i drugi poremećaji raspoloženja, smetnje spavanja, akutni i hronični stres, socijalna anksioznost, agorafobija i druge fobije, panična stanja, hipohondrija, opsesivne (prisilne) misli i rituali, emocionalne smetnje, psihosomatske bolesti, krizna stanja, reakcije prilagođavanja, menadžment besa i stresa, prilagođavanje na hronične zdravstvene probleme i na umanjenu fizičku sposobnost, zloupotreba psihoaktivnih supstanci.

Najčešće smetnje u okviru navedenih stanja su neraspoloženje, strah, zabrinutost, nesanica, napetost, nervoza, preosetljivost, slaba koncentracija, loše pamćenje, izbegavanje mesta i situacija, razdražljivost, bezvoljnost, apatija, socijalno povlačenje, pesimizam, crne misli, osećanje beznadežnosti, plačljivost, nemogućnost uživanja u aktivnostima koje su ranije pričinjavale zadovoljstvo (druženje, izlasci, sport, televizija, hobi, jelo itd.), gubitak apetita sa gubitkom telesne težine, neprijatne i nametljive misli, prinudne radnje itd.

Česti su i neobjašnjivi telesni simptomi koji imaju psihogenu osnovu, a sreću se pre svega kod anksioznih i depresivnih stanja. Primer ovakvih simptoma mogu biti ubrzan rad, preskakanje i lupanje srca, stezanje u grudima, kratak dah, osećaj gušenja, ubrzano disanje, stomačne tegobe (bol, mučnina, nagon na povraćanje, nadimanje), vrtoglavica, nestabilnost, nesvestica, tremor.

Opsesivne misli i rituali

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) spada u grupu anksioznih poremećaja, a karakteriše se pojavom opsesivnih misli i kompulzivnih radnji.

Socijalna anksioznost

Socijalni anksiozni poremećaj odnosno socijalnu fobiju karakteriše strah od socijalnih kontakta i situacija. U suštini, reč je o strahu od negativne procene i kritike.

Agorafobija

Agorafobija se definiše strahom od većeg broja mesta i situacija. Strah od ovih situacija je najčešće posledica očekivanja da se u njima dogode panični napadi.